Resultaat 1–24 van de 27 resultaten wordt getoond

Blokken

Op vrijwel elke school of kinderopvang is wel een bouwhoek te vinden. Blokken zijn al generaties lang de speelgoed klassieker. Het is een typisch voorbeeld van open einde speelgoed wat eindeloos leuk blijft en met je kind meegroeit. Met het blokkenspel bouwt het kind een eigen wereld op. Naarmate kinderen meer ervaring hebben in het bouwen, groeit de fantasie, gebruiken ze meer blokken en worden de bouwsels ingewikkelder en decoratiever. Kinderen ontwikkelen daardoor niet alleen hun fijne en grove motoriek, maar leren ook logisch redeneren, vooruitdenken en voorspellen. Behalve leuk, ook hartstikke leerzaam dus.

De ontwikkeling van het leren bouwen met blokken verloopt via een aantal herkenbare stadia die universeel zijn. Zo gebruiken jonge kinderen blokken nog niet om mee te bouwen. Het is materiaal om mee te ontdekken. Ze beleven plezier aan het sjouwen en verplaatsen van de blokjes. Hiermee ervaren ze de kracht van het eigen lichaam en de eigenschappen van materialen.

Vanaf het moment dat je dreumes kan staan en balans weet te houden begint hij of zij met stapelen. Blokje voor blokje wordt er een toren gebouwd, welke vervolgens weer omvalt. Eindeloos herhaalt dit spel van stapelen zich. Al doende leert het kind hoe een toren stevig en krachtig gestapeld wordt. Er is dan nog geen ordening of patroon zichtbaar bij het stapelen van de blokken.

Naarmate het kind ouder wordt breiden de bouwwerken zich steeds verder uit en gaan ze de breedte en de hoogte in. Wat opvalt is dat jongens vaak in de hoogte bouwen en meisjes meer in de breedte. Daarna wordt het overbruggen ontdekt. Twee blokken met een tussenruimte worden door een derde blok verbonden. Vervolgens ontstaan er omheiningen: ronde of vierkant gevormde bouwwerken. Deze worden vaak gevuld met ander speelgoed, bijvoorbeeld diertjes of auto’s. Met blokken kun je huizen, kastelen en oneindig veel andere dingen bouwen!