Waarom is rollenspel speelgoed belangrijk?

12/02/23 - Leestijd: 3 minuten
Houten Speelgoed Ziekenhuis Speelset Bigjigs Dokter Verpleegster Beer Ziek Gewond Bed Kind Spelen Rollenspel

Spelen

Spelen is leuk, spelen is spannend en spelen is de basis voor de ontwikkeling van je kind. Wanneer kinderen spelen, leren ze over de wereld en over relaties. Spelen draagt bij aan de mentale, sociale en taalkundige ontwikkeling van uw kind. Spelen kan de weg vrijmaken voor hechte vriendschappen met leeftijdsgenoten en door te spelen ervaart en verwerft uw kind vaardigheden die hij de rest van zijn leven zal gebruiken. Het spelen van een rollenspel legt hiervoor de basis. Daarom leggen we in deze blog uit wat een rollenspel inhoudt en waarom dit zo belangrijk is.

Wat is rollenspel?

Bij rollenspel doe je alsof je iemand anders bent. De rol kan een persoon of een dier zijn. In het begin, rond de leeftijd van 2 jaar, zijn de spelletjes en acties eenvoudig: bijvoorbeeld moeder spelen en hun pop of teddybeer eten geven of naar bed brengen. Vanaf 3 jaar nemen de speelvaardigheden toe en wordt de verbeelding creatiever. Het rollenspel wordt uitgebreider omdat het kind meerdere acties aan elkaar kan koppelen. Vanaf deze leeftijd kan het kind ook meerdere rollen tegelijk op zich nemen en vrij van de ene rol naar de andere schakelen.

Een voorbeeld van het koppelen van meerdere acties:
Je kind mengt verschillende ingrediënten voor een taart in een speelkeukentje. Daarna plaatst deze de cake in de oven en zet de oven op de juiste temperatuur. Je kind haalt de cake uit de oven en legt hem op tafel. Vervolgens dekt deze de tafel met kopjes en bordjes en nodigt jou uit voor de thee.

Een voorbeeld van het spelen van meerdere rollen en hiertussen schakelen:
Je kind speelt met zijn pop of teddybeer en gaat hem in de poppenwagen stoppen. Je kind speelt de rol van moeder en zegt tegen de pop: “Ga nu lekker slapen.” Het kind speelt dan de rol van de baby en reageert huilend. Vervolgens keert deze terug naar de vorige rol, troosten de pop en vragen: “Heb je honger?” Het kind schakelt heen en weer tussen de rol van moeder en de rol van baby.

De thema’s in rollenspel zijn meestal gebaseerd op wat kinderen volwassenen zien doen. Kinderen nemen de rollen en patronen op zich die ze in hun dagelijks leven zien.

Waarom is rollenspel belangrijk?

Door rollen te spelen leren kinderen de wereld begrijpen. Met rollenspel oefen je sociale regels en door te spelen leren kinderen hun gevoelens over te brengen. Ze spelen met woorden en veranderen vaak hun stem aan de rol die ze spelen.

Een rollenspel stelt een kind in staat om indrukken, ervaringen en eventuele conflicten uit het dagelijks leven te verwerken. Spelen kan kinderen helpen woede of verdriet te verwerken.
Het kind leert begrijpen hoe andere mensen reageren op verschillende situaties, en hoe andere mensen denken en voelen.

In een rollenspel experimenteren kinderen met rollen die verschillende kenmerken bezitten: aardig/boos, sterk/zwak, baby/volwassen, etc. Elke rol heeft een verschillende waarden die de rol een bepaalde kracht en vaardigheid geven. Dat betekent dat je tijdens het spelen dingen mag doen die je normaal niet doet. Iedereen weet dat het maar een spel is. Bij het spelen van rollen kun je proberen iemand anders te zijn dan je werkelijk bent, en iets doen wat je in het echt niet zou durven.

Vele rollenspel mogelijkheden

Hiervoor hebben we al verschillende voorbeelden van rollenspel genoemd. Er zijn er echter nog veel meer. Denk bijvoorbeeld aan een rollenspel met poppen (en een poppenhuis), speeleten en speelgoedkeukentjes, speelgoedgereedschap, een speelgoedwinkeltje met kassa, een ziekhuis of dokterssetje. De mogelijkheden zijn eindeloos. DoeppieDee biedt een uitgebreid assortiment aan het leukste en mooiste houten rollenspel speelgoed. Neem bij vragen gerust contact op, we helpen je graag verder.


Bericht delen?

Over DoeppieDee

DoeppieDee is altijd op zoek naar hoogwaardig én duurzaam speelgoed voor kinderen. Onze producten worden geselecteerd op kwaliteit, originaliteit en duurzaamheid. Je vindt bij ons veel verantwoorde merken. Bij DoeppieDee vind je speelgoed voor kinderen vanaf 0 tot ongeveer 12 jaar.

Productcategorieën

De voordelen van

DoeppieDee

Bij DoeppieDee vindt u een groot assortiment aan houten speelgoed en profiteert u van scherpe prijzen.

Geen verzendkosten bij iedere order boven de € 35,-.

Bestellingen vóór 14.00 uur geplaatst worden dezelfde dag verzonden.

Cadeauservice: Wanneer u bij het afronden van de bestelling in het opmerkingenveld aangeeft dat uw bestelling een cadeau is, pakt DoeppieDee deze altijd gratis, zo mooi mogelijk in.

Image