Houten blokken als speelgoed

15/11/21 - Leestijd: 3 minuten
Image

Je kunt het zo gek niet bedenken of je komt het tegen in de (online) speelgoedwinkels: felgekleurde auto’s waarin je kind zelf kan rondrijden, plastic vliegtuigen en (educatief) speelgoed waarmee een vierjarige een robot kan bouwen én programmeren. Al dit speelgoed belooft niet alleen urenlang speelplezier (wat in de praktijk nogal eens tegenvalt) maar ook dat je kind er slimmer en socialer van wordt. Welke ouder wil dat nu niet voor zijn of haar kind? Dus als er iets nieuws op de markt komt, kopen we dit massaal. Er is echter een soort speelgoed dat dezelfde voordelen biedt, meer zelfs, langer meegaat en stukken goedkoper is. We hebben het natuurlijk over de ouderwetse kaskraker onder het speelgoed: de houten blokken. Spelen met houten blokken is goed voor je kind. Laten we eens kijken waarom dat zo is.

Houten blokken bevorderen de motorische ontwikkeling

Veel modern speelgoed is gericht op één bepaalde leeftijd. Houten blokken als speelgoed stimuleren de motorische ontwikkeling vanaf het aller vroegste begin. Geef een peuter een stel houten blokken en je kind begint ze rond te schuiven en (iets later) op te pakken. Je kind leert de eigen zintuigen kennen en ontdekt dat het de omgeving kan beïnvloeden. Iets later, als je kind kan staan, gebruikt het kind de houten blokken om te ervaren hoe evenwicht en balans werkt. Zo zorgt dit speelgoed dat je kind bij elk stadium van zijn of haar ontwikkeling leert hoe de wereld werkt.

Houten blokken stimuleren de creativiteit

Houten blokken komen niet met een ingebouwde “bedoeling”. Een vlieger moet vliegen, een auto moet rijden, met houten blokken kun je elke kant op. Een kind dat met houten blokken speelt moet dus zelf verzinnen wat het wil bouwen en moet nadenken over het ontwerp. Daarna kan het bouwen beginnen. Dit spelen eindigt met een uniek bouwwerk, wat helemaal door je kind bedacht is en waar je kind – terecht- trots op is.

Houten blokken versterken het ruimtelijk inzicht

Uit onderzoek blijkt dat dit ruimtelijk inzicht niet alleen handig is bij alledaagse taken (bijvoorbeeld het inruimen van een kast), maar dat kinderen met beter ruimtelijk inzicht het later op school een stuk beter doen met alle rekenvakken. Houten blokken zijn geweldig om het ruimtelijk inzicht te ontwikkelen. Voor het bouwen van een toren, brug of kasteel moet je kind inschatten hoe groot en zwaar de blokken zijn. Het nadenken over het ontwerp vereist dat je kind een “mentaal model” maakt waarin alle blokjes samenkomen.

Houten blokken leren kinderen problemen op te lossen

Bouwen met blokken gaat niet altijd zoals vooraf bedacht. Misschien komt je kind een bepaald bouwsteentje tekort. Of de constructie blijkt toch niet zo stabiel en stort in elkaar Het zijn dit soort kleine tegenslagen die je kind uitdagen om een oplossing te vinden. Zo versterken ze hun probleemoplossend vermogen. Houten blokken leert kinderen essentiële life skills aan. Behalve het probleemoplossend vermogen worden ook andere belangrijke vaardigheden door houten blokken gestimuleerd. Een kind zal niet bij de eerste keer dat een toren omvalt boos weglopen. Het probeert het nog eens. Zo zorgt dit speelgoed dat het kind doorzettingsvermogen en geduld aanleert.

Houten blokken zijn sociaal speelgoed

Met houten blokken kun je prima in je eentje spelen. Maar ze zijn ook geweldig om samen met te spelen. Zo zorgt dit speelgoed ervoor dat je kind leert samenwerken, communiceren en delen. Spelen met houten blokken is goed voor het zelfvertrouwen Wanneer je kind een mooie toren heeft gebouwd moeten papa en mama dit natuurlijk zien. De bewonderende complimenten die je je kind geeft geven het zelfvertrouwen van je kind een enorme boost. Er is weinig zo stimulerend als een eigen idee werkelijkheid zien worden. Als er onderweg een paar tegenslagen overwonnen moeten worden is het moment waarop “het” gelukt is onvoorstelbaar. Dat gevoel van succes gun je toch elk kind?

Houten blokken zijn niet voor niets het klassieke speelgoed

Met zo een groot aantal voordelen is het logisch dat houten blokken nog steeds een favoriet speelgoed zijn. Je vraagt je bijna af waarom ouders zich soms scheel betalen aan allerlei regulier speelgoed, wanneer houten blokken je kind veel meer te bieden hebben!


Bericht delen?

Over DoeppieDee

DoeppieDee is altijd op zoek naar hoogwaardig én duurzaam speelgoed voor kinderen. Onze producten worden geselecteerd op kwaliteit, originaliteit en duurzaamheid. Je vindt bij ons veel verantwoorde merken. Bij DoeppieDee vind je speelgoed voor kinderen vanaf 0 tot ongeveer 12 jaar.

Productcategorieën

De voordelen van

DoeppieDee

Bij DoeppieDee vindt u een groot assortiment aan houten speelgoed en profiteert u van scherpe prijzen.

Geen verzendkosten bij iedere order boven de € 35,-.

Bestellingen vóór 14.00 uur geplaatst worden dezelfde dag verzonden.

Cadeauservice: Wanneer u bij het afronden van de bestelling in het opmerkingenveld aangeeft dat uw bestelling een cadeau is, pakt DoeppieDee deze altijd gratis, zo mooi mogelijk in.

Image