7 redenen waarom puzzelen goed is voor kinderen

31/07/22 - Leestijd: 4 minuten
Blog 7 redenen waarom puzzelen goed is

Een puzzel is zo veel meer dan enkel vermaak voor kinderen. In deze blog geven we 7 redenen waarom puzzelen goed is voor kinderen.

  • Een puzzel is een mentale uitdaging

Als je terugdenkt aan vroeger dan herinner je je misschien nog wel dat je urenlang kon puzzelen. Daar is meer dan één reden voor. Het is een mentale uitdaging, en een training van onze hersenen. Een puzzel is daarom perfect educatie speelgoed en dat terwijl je dacht dat je gewoon lekker aan het spelen was. Door de mentale uitdaging blijven puzzels ook volwassenen nog steeds boeien.

  • Puzzelen traint je cognitieve vaardigheden

Puzzels zijn verkrijgbaar in allerlei vormen, kleuren en onderwerpen, kijk maar naar de puzzels van Goki, Bigjigs of Viga. Er zijn veel verschillende soorten puzzels zoals legpuzzels, knoppuzels, draaipuzzels, stapelpuzzels, blokkenpuzzels, magnetische puzzels en nog veel meer. Je kunt het zo gek niet bedenken. Omdat er zoveel keuze is, kan het lastig zijn om te kiezen. Juist doordat iedere puzzel andere kenmerken heeft vraagt iedere puzzel ook wat anders van je cognitieve vaardigheden. Het visueel en ruimtelijk inzicht van je kind wordt vergroot door het puzzelen met verschillende soorten puzzels. Dit inzicht is een belangrijk basiselement voor het leren lezen, rekenen en schrijven. Verschillende soorten puzzels bieden daarom flinke mentale leervoordelen voor kinderen en dragen bij aan het vergroten van het inzicht.

  • Puzzelen traint de hand- en oog coördinatie trainen

De ogen en handen van je kind zijn continue samen aan het werk om te bekijken en te proberen waar het volgende puzzelstukje hoort te liggen. Als een puzzelstukje niet past dan zal je kind het opnieuw proberen, daarbij rekening houdend wat hun ogen zien. Puzzelen draagt daarom sterk bij aan het vergroten van de hand- en oog coördinatie. Een inlegpuzzel is hier een goede oefening voor.

  • Het probleemoplossend denken wordt gestimuleerd door puzzelen

Bij het maken van een puzzel willen kinderen maar 1 ding en dat is natuurlijk het oplossen van de puzzel. Om dit bereiken moeten kinderen bedenken hoe ze dit willen bereiken en proberen welke strategie het beste werkt. Puzzelen draagt daarom sterk bij aan de verstandelijke ontwikkeling door probleemoplossend te denken en te redeneren. Ook de concentratie van je kind en het doorzettingsvermogen worden gestimuleerd met het maken van puzzels. Je kind leert om te gaan met teleurstelling als het even tegenzit, maar ervaart ook de blijdschap van het voltooien van een puzzel. Want hoe leuk is het leggen van het laatste stukje!

  • Goede ontwikkeling van de fijne motoriek

Leren zonder dat je kindje er erg in heeft, hoe fijn is dat. Door een puzzel te maken kunnen kinderen op een leuke manier hun fijne motoriek verbeteren. Om de puzzel te vervolledigen zijn ze verplicht een puzzelstukje uit de tientallen stukjes te kiezen, vast te pakken en het juist te plaatsen. Dit vraagt om een goed ontwikkelde motoriek. Er zijn puzzels in verschillende moeilijkheidsgraden. Als je kindje nog wat kleiner is dan is bijvoorbeeld een vormenstoof een goede oefening door een vormpje in een passende opening te plaatsen. Ook de knoppuzzel is perfect voor de kleine dreumes. De puzzelstukjes zijn door de knopjes goed vast te pakken door kinderhandjes en makkelijk in de juiste positie te draaien. Natuurlijk kan de moeilijkheidsgraad flink opgeschroefd worden waardoor een groter beroep wordt gedaan op de fijne motoriek.

  • Samen puzzelen vergroot het sociaal contact

Puzzelen stimuleren het samen spelen. Kinderen vinden het leuk om elkaar te helpen en samen een puzzel op te lossen. Puzzelen creeert een band omdat je als team uitdagingen te lijf gaat en een gezamenlijke prestatie neerzet als de puzzel tot een goed einde wordt gebracht. Ook wanneer je kind alleen begint met een puzzel dan roept dit vaak de nieuwsgierigheid op van andere kinderen, zeker als je even vastzit. Puzzelen draagt daarom bij aan het spelenderwijs leggen van sociale contacten.

  • Het oplossen van een puzzel vergroot het zelfvertrouwen

Het beëindigen van een puzzel, en dus het bereiken van hun doel, zorgt voor voldoening bij een kind. Ze zien dit als een overwinning, waardoor ze zich trots voelen. Een enorme boost voor hun zelfvertrouwen en eigenwaarde. Je zou het niet zeggen, maar een puzzel bereidt hen voor op andere uitdagingen in het leven. Het is leuk educatief speelgoed dat de jonge geesten uitdaagt, en hen enkele belangrijke vaardigheden voor het leven aanleert.

Door te oefenen worden de puzzelvaardigheden vaak zeer snel vergroot en kan een stapje gezet worden naar een moeilijker puzzel. Doeppiedee heeft een groot aanbod aan puzzels. Ben je op zoek naar een puzzel maar weet je niet welke geschikt is voor je kind? Laat het ons dan even weten, wij hebben namelijk voor ieder kind een geschikte puzzel.


Bericht delen?

Over DoeppieDee

DoeppieDee is altijd op zoek naar hoogwaardig én duurzaam speelgoed voor kinderen. Onze producten worden geselecteerd op kwaliteit, originaliteit en duurzaamheid. Je vindt bij ons veel verantwoorde merken. Bij DoeppieDee vind je speelgoed voor kinderen vanaf 0 tot ongeveer 12 jaar.

Productcategorieën

De voordelen van

DoeppieDee

Bij DoeppieDee vindt u een groot assortiment aan houten speelgoed en profiteert u van scherpe prijzen.

Geen verzendkosten bij iedere order boven de € 35,-.

Bestellingen vóór 14.00 uur geplaatst worden dezelfde dag verzonden.

Cadeauservice: Wanneer u bij het afronden van de bestelling in het opmerkingenveld aangeeft dat uw bestelling een cadeau is, pakt DoeppieDee deze altijd gratis, zo mooi mogelijk in.

Image